A doua zi fiind joi, preotul din sat a avut de botezat în biserică niște copii. Când venea, Tata și fratele I-au ieșit în cale și Tata I-a spus :
- Părinte, uite ce s-a ntâmplat cu fata noastră….
Și atunci, m-a chemat popa în biserică și mi-a făcut niște citanii; mi-a pus patrafirul în cap și mi-a citit. Ca la început, și la urmă mi-o zis că nu-I adevărat, că nu-I nimic adevărat din ce-am spus eu. Dar eu nu am spus decât ceea ce văzusem, din puținul care îl vedeam acum altfel….
 Când eram încă acasă și nu apucasem să plec, după ce Tata găta lucrul, ieșeam sara pe prispă cu el și el mă întreba de multe ori :
- Valentino, tu ce mai vezi ?
Îi vorbeam și de nori, și de ploaie, dar și de baloanele pe care le vedeam în fiece zi. Când era vorba de ele, Tata mă întreba :
- Ei, ia zi-mi, pe unde le mai vezi ?
Atunci îi spuneam poziția lor, culorile, mărimile lor, ce făceau sau dacă urmăreau ceva. Seara le 
vedeam cum se adună toate, împreună. Ziua erau amestecate, verzile printre cele albastre, sau galbenele cu cele roșii sau cele movulii. Seara însă, se separau între ele, toate. Albastrele, deși erau de nuanțe felurite, mai închise sau mai deschise, iar unele mai frumoase și mai strălucitoare, toate cele care erau pe albastru se strângeau la un loc. Și cele verzi, la fel se adunau cu cele verzi ale lor, de parcă le punea cineva cu mâna. Și îi spuneam lui Tata :
- Uite, acum vine acela albastru mai închis și altele albastru mai deschis, și altele cu tot felul de albastru și se adună; și verzile fac la fel.
-  Da, unde se adună ?
- Se așează mai întâi unele lângă altele, iar apoi se urcă în sus, sus de tot nu unde erau norii, ci mult mai sus. Și acolo rămân toate, de arcă stau și plutesc.
A doua zi Tata îmi spunea :
- Hai, ia-le pe fir și urmărește-le și spune-mi pe unde sunt, da să nu uiți de ele ce-or face, că diseară te întreb iară…
Însă lucruri de astea, de mirare pentru alții, mi s-au tot întâmplat acasă. Că, dacă Mama și cu frații mai mari mergeau la lucru și după aceea se duceau să adune buruieni pentru porc sau cu vaca pe vale, eu rămâneam acasă doar cu Tata.
În toiul verii, în toată ziua Tata mă întreba :
- Valentina, uite acuma păpușoiul ar trebui să lege. Oare  o să plouă ?
Atunci, eu mă așezam așa, ca un țăruș bătut în pământ, și mă fixam cu gândul uitându-mă în sus, în înaltul cerului. Chiar dacă nu vedeam lumina zilei, parcă era însă o putere care îmi arăta. Și., deasupra cerului, pe care înainte când vedeam îl știam fie senin, fie cu nor, acum eu vedeam altceva : era un fel de ceață deasă, făcută din niște balonașe mici, mici de tot, ca niște punctulețe tare mici, care se vedeau așa, ca o apă mare. Și venea un curent care le ducea în partea cealaltă și nu le lăsa să vină în partea noastră. Atunci, eu îi răspundeam lui Tata :
- Nu, Tată, mai sunt atâtea zile până o să vină ploaia la noi, că n-o lasă, e un curent pe sus care n-o lasă.
 Într-o vară cu uscăciune mare, o ieșit părintele Isailă cu tot satul și cu icoane în câmp și o citit acolo ceasuri întregi ca să vină ploaia. Când s-or întors spre casă, iacă vine părintele la noi la poartă și îl strigă pe Tata :
- Gheorghe, ia adă pe fata ceea care nu vede și-I neam de-a lui Topor! Când spune ea că o să plouă, că azi am făcut toată ziua slujbă pentru ploaie, acolo în câmp ?
El o zis așa pentru că pe mine așa mă porecleau în sat, că îs neam de-a lui Topor, că știam când o să plouă și când o să fie vreme bună.
 Și cum era marți ziua aceea, după ce am fost adusă de Tata i-am răspuns :
- Părinte, toată ziua m-am gândit și eu la asta și uite, mai sunt atâtea zile de așteptat - și i-am arătat degetele, numărând pe ele. Sâmbătă o să vină norii din partea ceea și pe pădure, acolo la apus o să plouă cu ploaie curată.
Și așa a fost. De aceea, oamenii mirați, au văzut că e ceva cu mine, da unii m-or socotit că aș fi un lucru al Satanei, că prea știam să prevăd vremea dinainte.
p5